Sadne rastline

Ko primerjamo kakovost uvoženega in lokalno pridelanega sadja, se izkažejo prednosti, ki jih ima lokalna pridelava. Sadje iz oddaljenih krajev je običajno obrano pred užitno zrelostjo in med prevozom izgubi precej antioksidantov. Lokalno pridelano sadje pa lahko oberemo v času optimalne zrelosti, zato ima veliko boljšo aromo in okus ter čvrstost in sočnost in je najboljše, če ga utrgamo na vrtu in takoj zaužijemo.

 

Na vrtovih okoli hiš zlahka najdemo kotičke za sadne rastline, še večje obilje pa lahko ponudi še nekaj več prostora, ki ga namenimo manjšemu ali večjemu sadovnjaku. Znanje, ki ga potrebujemo za to, nazorno podaja ta priročnik: knjiga, ki je namenjena predvsem ljubiteljskim sadjarjem, kar pa ne pomeni, da v njem tudi kak profesionalec ne bo našel zanimivih in uporabnih informacij.

 

Po uvodnem splošnem poglavju skuša knjiga pri vsaki posamezni vrsti sadja, ki jo lahko gojimo v Sloveniji, z informacijami o optimalnih legah, tleh, času sajenja, medsebojnih razdaljah sajenja, škodljivcih ipd., predvsem pa s skicami, merami ter opisom oblikovanja krošenj čim bolj nazorno, realno in enostavno prikazati gojenje in rez sadnih rastlin.

 

Avtor Marko Babnik, univ. dipl. agr., ima s sajenjem in nego sadnih rastlin več kot petdeset let praktičnih izkušenj. Ob pomoči svojega študijskega kolega Draga Pesajeca, ki je za knjigo prispeval več kot 300 nazornih ilustracij, je tako Marko Babnik s to knjigo ustvaril referenčni priročnik, ki ga bo vesel vsak ljubiteljski, pa ne samo ljubiteljski sadjar.

 

Podatki o knjigi

  • Avtor: Marko Babnik

  • Število strani: 316

  • Leto izdaje: 2023

  • Dimenzije: 22 x 30 x 4 cm

  • Vezava: mehka

  • Zalozba: eBesede d.o.o.

  • Jezik: slovenski

  • ISBN: 978-961-7022-68-1

Redna cena: 37,50 €

NAKUP

Primer iz knjige - poglavje o Kakiju

Primer iz knjige - Osnove

42 vrst, ki uspevajo v Sloveniji

 

Jablana

Hruška
Nešplja
Kutina
Skorš

Breskev
Marelica
Češnja
Višnja
Sliva in češplja
Oreh

Kostanj
Leska
Mandelj

Rdeči ribez

Črni ribez
Josta
Kosmulja
Ameriška borovnica
Malina
Robida
Tayberry
Jagoda
Kivi ali aktinidija
Trte na brajdah
Oljka
Kaki

 

Figa

Granatno jabolko
Limona
Mandarina
Črnoplodna aronija
Asimina
Črni bezeg
Dren
Jagoda goji
Navadni rakitovec
Jagoda haskap
Šmarna hrušica

 

Uvodno poglavje o osnovah

  • natančen pregled izrazoslovja
  • zemljišče in njegove značilnosti
  • sadike in podlaga zanje (cepljenje)
  • sajenje in gnojenje
  • vloga korenin
  • znanja, potrebna za rez sadnih rastlin
  • opraševanje in oploditev
  • uporaba fitofarmacevtskih sredstev

 

Poglavje o gojenju sadnih rastlin na balkonu

Prebivalci, ki živijo v blokih, možnosti gojenja sadnega drevja na vrtovih nimajo. Včasih pa imajo balkone ali terase, na katerih lahko namenijo nekaj prostora sadnemu drevju. Namen na balkonih gojenih sadnih dreves je seveda pridelava sadja ob tem pa služijo tudi kot okras, za senco in za prijetno zaposlitev v prostem času.

Preko 300 skic

ki začetniku pomagajo osvojiti umetnost reza